Bocuse d'Or în cifre: Un spațiu de 8.000 de metri pătrați, 125 de kg de carne și 2.500 de susținător
- Laurenţiu Mâță
- 23 ian. 2015
- 2 min de citit
Bocuse d'Or, competiție inițiată în 1987 de către chef Paul Bocuse și care reunește 24 dintre cei mai buni artiști culinari din lume, se va desfășura pe 27 și 28 ianuarie, în Lyon - Franța, și înseamnă, în cifre, 8.000 de metri pătrați de spațiu de concurs, 125 de kilograme de carne la dispoziția concurenților și 2.500 de locuri rezervate susținătorilor echipelor concurente, se arată pe site-ul oficial dedicat evenimentului.
Bocuse d'Or 2015 reunește chefi din 24 de țări care au participat, în total, la 60 de selecții naționale și trei selecții continentale, ce s-au desfășurat în 2013 și 2014. Potrivit regulamentului, candidații în această competiție, cunoscută și ca fiind "Cupa Mondială" a gastronomiei, trebuie să aibă cel puțin 23 de ani. Fiecare echipă va găti, timp de 5 ore și 35 de minute, un preparat din carne de pasăre și un preparat din pește. Pentru preparatul de pasăre, chefii vor include elemente care țin de specificul regiunii din care aceștia provin și vor fi notați în acest sens.

Foto: (c) www.bocusedor.com Pentru preparatul din pește, chefilor li se cere, la ediția aceasta a concursului, să includă cel puțin 50% masă vegetală. Toate fructele sau legumele incluse trebuie să provină din piața de legume Metro ? sponsorul evenimentului. De asemenea, fiecare dintre chefi trebuie să includă în rețeta preparatului de pește un element vegetal care va fi tras la sorți, pe loc, dintre țelină, fenicul, dovleac și praz. În total, în spațiul în care se desfășoară concursul propriu-zis — în cadrul salonului Sirha—se vor afla 150 de persoane (juriul și candidații). Fiecare echipă este formată din președinte, antrenor, commis și chef. Acestora li se vor alătura, în timpul competiției, și 35 de elevi de la Institutul Paul Bocuse, care vor asigura buna desfășurare a evenimentului.

Foto: (c) www.bocusedor.com Cele 24 de echipe vor intra în concurs în două zile, pe 27 și 28 ianuarie, consecutiv, la interval de 10 minute, fiecare grup ce reprezintă o țară având un perimetru desemnat. În fiecare zi de Bocuse d'Or, 12 echipe vor crea cele două preparate obligatorii sub privirea membrilor juriului și în aplauzele celor 2.500 de fani. În ordinea intrării în concursul Bocuse d'Or 2015, cele 24 de țări sunt: Chile, Australia, Islanda, Marea Britanie, Franța, Guatemala, Argentina, Spania, Statele Unite ale Americii, Estonia, Elveția și Maroc (Ziua 1) și Germania, Finlanda, Malaezia, Norvegia, Canada, Japonia, Danemarca, Suedia, Singapore, Ungaria, Olanda și Coreea de Sud (Ziua 2).

Fiecare dintre țările participante are un reprezentant în juriul internațional. Președintele de onoare al juriului este americanul Grant Achatz, care conduce două mari restaurante în Chicago, dintre care Alinea, notat cu trei stele Michelin în 2011. Juriul internațional îl va avea președinte pe Thibaut Ruggeri. În vârstă de 34 de ani și pasionat de fotografia culinară, Ruggeri este câștigătorul Bocuse d'Or 2013. Agenția Națională de Presă AGERPRES, în parteneriat cu Sărbătoarea Gustului, prezintă, începând cu 27 ianuarie, Bocuse d'Or.
コメント