23-29 Noiembrie, Saptamana Bucatariei Italiene
- Giovanni Baldantoni
- 23 nov. 2020
- 3 min de citit
Actualizată în: 25 nov. 2020
BUCATARIA ITALIANA – MANCAREA TRADITIONALA
În Italia, alimentele tradiționale sunt numeroase și respectă tradițiile regionale,dar, în general sunt reprezentate de paste de tot felul, proaspete, uscate, foietaj, integrale sau pentru celiaci, simple cu sosuri, umplute sau cu legume, leguminoase, cu sos de carne sau brânzeturi, cu pește, paste la cuptor sau o parmigiana bună de vinete.

Saptamana Bucatariei Italiene - 23 - 29 Noiembrie 2020
Nu poate lipsi al doilea preparat, care poate fi o carne de vițel la grătar, o „fiorentina” sau carne de porc, un cârnat gustos, proaspăt si condimentat sau o șuncă bună. Apoi escalop de pui sau curcan; pește la grătar copt în sare, supă de pește și creveți, calamari, etc. garnituri de legume proaspete sub diverse forme, în salate sau la grătar, umplute sau sotate într-o tigaie, in ulei sau oțet. Un desert bun ca tiramisu „o canolo sicilian bun”, o “sfogliatella”, o "babba”, o înghețată bună, vinuri tipice, începând de la vinuri spumante și prosecco în combinație cu aperitive, albe și roșii.
ISTORIA BUCATARIEI ITALIENE
La 200 de ani de la nașterea lui Pellegrino Artusi, lucrarea sa „Știința în bucătărie și arta de a mânca bine” rămâne piatra de temelie a popularizării gastronomice italiene. Cartea lui Artusi, cu peste șapte sute de rețete, explorează o tradiție culinară bogată și variată bazându-se pe multe produse unice din toate regiunile italiene. Să descoperim câteva dintre ele, de la Alpi la Canalul sicilian!
Istoria bucătăriei italiene reprezintă un „PATRIMONIU AL TRADIȚIILOR”, fiind o componentă de bază a bucătăriei mediteraneene. Bucătăria italiană reprezintă brandul Made in Italy, punand in evidenta, un aliment important pe bază de carbohidrați, cum ar fi pastele, fiind renumite si de mare utilizare, inca de la începutul anilor 1900, când primele fabrici de producție de paste uscate s-au născut în Napoli, pastele fiind exportate peste tot în lume, reprezentând astăzi cel mai important produs din acest sector.

O alta componenta importanta prezentă în toate rețetele este uleiul de măsline extravirgin. In istoria bucătăriei italiene nu putem uita de mari maeștri precum Gualtiero Marchesi care au făcut faimoasa bucătăria tricoloră italiană. Pentru a completa produsele mesei noastre, care ajuta la fixarea istoriei bucătăriei noastre este pizza, sunt branzeturile și prelucrarea lor și apoi cele cateva mii de rețete care răspândesc aromele originale în întreaga lume.
SAPTAMANA BUCATARIEI ITALIENE IN LUME

Este o săptămână programata de catre statul italian și, prin urmare, a instituțiilor italiene care reprezinta Italia in lume, cum ar fi ambasadele, consulatele. Pentru noi, Federația Italiana de Bucatari reunita sub asociatii de bucatari italieni in lume, proprietari de restaurante, promovand bucătăria italiana originala, produsele si retetele, este un moment pentru a face cunoscute tuturor celor interesati, atat produsele cat si bucataria Made in Italy.
Ne organizam in astfel de momente deosebite, ca cel pe care suntem nevoiti sa-l traim astazi, pandemia legata de COVID – 19 pentru a organiza meniuri speciale, spectacole, pranzuri promotionale, pe scurt, promovăm ADEVĂRATA BUCATARIA ITALIANĂ în lume, alimentația sănătoasă pentru un stil de viață sănătos.
Bucătăria italiană, cea adevărată și originală, reflectă tradițiile diferite ale țării pe care le exprimă într-un mod variat, un element important pentru nașterea și creșterea bucătăriei mediteraneene, deoarece bucătăria italiană reprezintă o alimentație sănătoasă, dar și o orientare catre un stil de viata sanatos. Bucătăria noastră este ideală pentru orice tratament alimentar echilibrat. Tuturor, le propun să redescopere tradițiile țării lor și să meargă către o bucătărie pe care noi, cei din asociația bucătarilor italieni am numit-o EURO-MEDITERANEANA și, prin urmare, este un mesaj de speranță pentru tinerii care pot consuma alimente sănătoase și adopta un stil de viata simplu si sanatos pentru viitor.
Articol realizat de Giovanni Baldantoni, secretar FIC – Delegatia Romania/Rep.Moldova
Comentários