top of page
banner UFC.png
banner.png
348824527_215552291260607_6553731018223536286_n.jpg

Congresul Mondial WACS 2010

  • Poza scriitorului: ANBCT
    ANBCT
  • 1 iul. 2010
  • 4 min de citit

La începutul acestui an a avut loc Congresul Mondial WACS care s-a ţinut pentru prima dată în cei 80 de ani de istorie a federaţiei culinare mondiale, în America Latină. Chile a fost ţara care a găzduit acest eveniment important, unde bucătarii din toate colţurile lumii s-au întâlnit pentru a învăţa şi a împărtăşi ultimele noutăţi privind arta culinară de cel mai înalt rang, precum şi pentru a discuta despre viitorul industriei culinare. Programul a fost unul încărcat. Printre Finala Cupei Mondiale a Bucătarilor, Cupa Bucătarilor Juniori Hans Bueschkens şi Forumul Bucătarilor Juniori Bill Gallagher, organizatorii au presărat conferinţe susţinute de personalităţi remarcante în domeniul culinar, activităţi distractive dar şi experienţe de neuitat. Echipa Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism România a fost şi ea prezentă, menţinând în acest fel relaţiile strânse cu asociaţiile din străinătate.

Mâncarea Latino-Americană

Pentru a vă face o idee despre aromele care te încântau şi te surprindeau plăcut pe străzile capitalei, la terase şi mai ales în magazine vom numi doar câteva din resursele acestui continent: cartofi, porumb, căpşuni, cacao, roşii, tutun, avocado, trestie de zahăr, chili, ienibahar, vanilie, floarea soarelui, cartof dulce, fasole, alune, quinoa, dovleac şi nucă de cocos. Deja imaginaţia a început să umble cu paşi repezi creând nenumărate feluri de mâncăruri, numai prin amestecarea acestor elemente speciale pe care zona le are din abundenţă.


Condimentarea multor preparate cu chili este din ce în ce mai acceptată de către turişti. În Caraibe şi pe coasta Pacificului, ceea ce este cu adevărat surprinzător, este existenţa a mai mult de 40 de soiuri de chili.


În ţări ca Uruguay şi Argentina, modul de preparea a mâncării provine de la amestecul diferitelor culturi, cum ar fi italiană, germană şi spaniolă. Din acest motiv aromele lor sunt similare cu cele ale Europei. Ei au multe restaurante italiene şi o dragoste pentru carne preparată pe grătar. Dar pe coasta Pacificului, pe lângă aceste influenţe sunt şi cele asiatice. De exemplu există un mix de bucătărie peruviană şi japoneză numită NIKEI şi alt mix de bucătărie peruviană şi chineză numită CHIFA. Ambele bucătării sunt extraordinare, nu numai datorită tehnicii cât şi datorită produselor utilizate în prepararea mâncărurilor.

Cartoful este un element special în alimentaţia din America Latină. De la cartofi prăjiţi, la piure, acesta a fost baza dietei în multe ţări după al doilea război mondial. La început, cartofii erau daţi la porci, dar când nu a mai fost nimic altceva de mâncare, oamenii au învăţat să iubească această legumă. Acum se pot prepara o mulţime de feluri de mâncare cu această legumă minunată oferită de pământ.


În Chile tocana numită “CHARQUICAN” este preparată cu cartofi, dovleac, porumb, mazăre, fasole verde şi carne de cal uscată sau “charqui”, care îi şi dă numele. Este un fel de mâncare special pentru anotimpul de vară, gătit de sărbătoarea recoltelor.


Pe cealaltă parte a Munţilor Cordilieri, Argentina, Uruguay, Paraguay şi Brazilia se găseşte cea mai gustoasă carne de pe continent. Călătorind cu maşina de la Santiago spre Cordova, se pot vedea vite Hereford mâncând iarbă pe aceste câmpuri. Nu trebuie să umble mult pentru a obţine hrană, ceea ce explică frăgezimea cărnii. În aceste ţări, inclusiv Chile, dieta se bazează pe grâu şi produsele sale. Mai la nord, dieta se modifică orientându-se spre porumb. De asemenea, în apropiere de Caraibe, se pot găsi feluri de mâncare cu fructe, precum banane, şi papaya. Acolo au şi fructe de mare, dar nu atât de aromate din cauza temperaturii apei, care este caldă. Când se vorbeşte de fructe de mare şi peşte, în Chile, aromele sunt extraordinare.

Santiago – capitala ţării

Oraşul are un spirit propriu, cu teatre, baruri şi mici hoteluri, etalând o ofertă bogată pentru masa de prânz, cină şi pentru a rătăci printre sutele de alternative. Restaurantele moderne sunt bine concepute pentru a se amesteca perfect cu localurile cu tradiţie care au rezistat timpului.


Piaţa Centrală prinde viaţă dis-de-dimineaţă în timp ce oamenii îşi aşează produsele spre vânzare. Este o abundenţă de arome, pornind de la fructe şi legume proaspete, continuând cu peşte şi fructe de mare. Cu ritm de chitare şi cântece, atmosfera, piaţa şi felul de gătit creole nu trebuie ratate.


CUPA BUCĂTARILOR JUNIORI – HANS BEUSCHKENS

Evenimentul a primit numele în onoarea fostului preşedinte WACS, Bueschkens Hans a cărui viziune a fost să îmbrăţişeze şi să încurajeze tinerii bucătari din întreaga lume să înveţe şi să dezvolte talentul lor ca practicanţii ai artei culinare.


Această competiţie a reprezentat, pentru mulţi bucătari tineri, o trambulină cu privire la cariera lor, în special pentru Simon Hustone din Anglia care a câştigat primul trofeu Hans Bueschkens, ediţie care s-a desfăşurat în Africa de Sud în anul 1997. Astăzi, Simon Hulstone este bucătarul/proprietarul restaurantului “The Elephant in Torquay”, din Anglia, decorat cu stea Michelin. El va reprezenta de asemenea Marea Britanie în faimosul concurs Bocuse d’Or pentru a doua oară în 2010.

FINALA CUPEI MONDIALE A BUCĂTARILOR

După 2 ani de concursuri cu mai mult de 600 de selecţii locale, 42 de campionate naţionale şi 7 finale continentale, totul s-a rezumat la 7 tineri bucătari care au concurat pentru titlul Cupei Mondiale a Bucătarilor, ediţia a 2-a. Este o competiţie acerbă în care răbdarea, talentul şi viziunea, te pot ridica la cel mai înalt nivel.



Comments


© ANBCT Romania 1971 - 2024
  • Facebook ANBTC
  • LinkedIn ANBCT
  • Instagram ANBCT
  • YouTube ANBCT
bottom of page