top of page
banner UFC.png
banner.png
348824527_215552291260607_6553731018223536286_n.jpg

Prima semifinală pentru Global Master Chef Europa Centrală

  • Poza scriitorului: ANBCT
    ANBCT
  • 1 oct. 2007
  • 3 min de citit

Budapesta, 25 – 29 septembrie 2007

Atmosferă fierbinte, concurenţi emoţionaţi, juriu pătruns de importanţa evenimentului, public cu gura la suflet.


In faţa unui mare auditoriu cele 8 echipe reprezentând Europa Centrală se aliniază la startul tragerii la sorţi a ordinii în care vor intra in concurs. Sunt tineri bucătari cu asisitenţii lor din Luxembourg, Olanda, Polonia, Elveţia, Germania, Cehia, Ungaria şi Austria.


Publicul începe să facă pronosticuri, pentru că unii din concurenţi au deja un palmares în lumea bucătarilor. Se vehiculează numele elveţianului, al austriacului dar şi al germanului. Ei reprezintă ţări care la Cupa mondială de la Luxembourg sau la Olimpiada culinară de la Erfurt iau multe medalii.


Se extrage ordinea in care vor intra în concurs: 1- Polonia, 2 – Ungaria, 3 – Olanda, 4 – Germania, 5 – Cehia, 6 – Luxembourg (care a venit cu o domnişoară bucătar de 21 de ani şi cu asistentul de 23 de ani), 7 – Austria, 8 – Elveţia.


Juriul este unul extrem de sever, cu multe competiţii la activ şi acreditat de WACS.


Ceremonia esre deschisă de directorul WACS al Europei Centrale, dl. Reinhold Metz care îi prezintă pe preşedintele juriului, domnul Axel Ruhmann din Germania, urmat de Wynand Vogel din Olanda, Adrian Bader din Elveţia, Frank Widmann din Germania, Laszlo Gyorgy din Ungaria şi Milan Sahanek din Cehia.


Concurenţilor li se dezvăluie coşul secret conţinând piept de raţă, şalău, cotlet şi file de miel, legume, crupe, verdeţuri, condimente, produse lactate, ouă, maţipan, zahăr alb şi brun, miere de albine. Lista este lungă, dar ingredientele nu sunt străine concurenţilor.


Reprezentantul asociaţiei somelierilor din Ungaria prezintă oferta de vinuri: albe, roze, roşii, de la seci la dulci, de la tinere la mature şi oferă spre degustare concurenţilor pentru a putea face o asociere cât mai corectă a preparatelor cu vinurile prezentate. Concurenţii au 2 ore la dispoziţie pentru redactarea unui meniu din 4 servicii (gustare, entree, preparat de bază şi desert), să întocmească necesarul de marfă. Toţi încep să compună. Se simte emoţia lor şi în rândul publicului care încearcă prin aplauze să-i încurajeze.


Concurenţii prezintă meniul precum şi sugestiile lor de asociere cu preparatele. Asocierea însă nu este punctată în concurs, conform regulamentului de jurizare.


Meniul prezentat urmează să se realizeze pentru 8 porţii.


Jurizarea s-a făcut ţinând cont de următoarele criterii: mise-en-place şi curăţenie – 0 – 10 de puncte, pregătire profesională corectă – 0 – 30 puncte, Servire şi prezentare/inovaţie – 0 - 20 puncte, gustul – 0 – 40 puncte. Numărul posibil de puncte este 100.


După 5 ore de lucru ies primele preparate. Succesiunea preparatelor între cele 2 servicii este de 20 de minute pentru fiecare competitor. La fiecare 5 minute in faţa juriului se perindă farfuriile concurenţilor.


După 2 zile de competiţie, în cadrul festiv al restaurantului Gundel din Budapesta este anunţat clasamentul: Locul 3 – cupă şi diplomă – Luxembourg, alte diplome pentru locul 3 primesc: Ungaria, Cehia, Austria, Polonia, Germania, locul 2 – cupă şi diplomă - Austria , and the winner is......Netherlands.


Bucătarul şef Toine Smulders şi ajutorul său Robert Hartelman (care şi în viaţa de zi cu zi lucrează împreună în restaurantul deţinut de Toine Smulders) primesc cupa şi diploma care le garantează intrarea în finala din 2008 de la Dubai, simultan cu Congresul WACS.


Meniul câştigător:


  • Salad from smoked duck, beetroot mousse, mousse from carrot and ginger, vanila oil

  • Pikepearch pan seared, spinach sauvage, Duxelles and Lentils

  • Lamb Filet in herb crust, potatoe terrine, goat cheese, puree of bell pepper and pears

  • Chocolate Pistach tartelletes with walnut Sabayon

România va intra în semifinala Global Master Chef în perioada 25 – 29 octombrie la Bled, Slovenia, şi va fi reprezentată de Ştefan BERCEA (Cabana Vânătorilor Predeal), MAC, şi asistentul Răzvan RALEA (Hotel Ambient Braşov).


La Bled echipa României va intra în competiţie cu echipe din Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Malta, Muntenegru, Portugalia, Slovenia şi Serbia.


Semifinala pentru Europa de Nord se va desfăşura în perioada 11 – 13 noiembrie la Talinn, Estonia.


Celelalte continente şi-au desemnat deja concurentul pentru Global Master Chef din Dubai.


Un eveniment culinar de înaltă ţinută profesională, o lecţie de modernitate în această minunată artă: arta culinară


Dr.ing. Gabriela Berechet

Secretar general ANBCT

 
 
 

Comments


© ANBCT Romania 1971 - 2024
  • Facebook ANBTC
  • LinkedIn ANBCT
  • Instagram ANBCT
  • YouTube ANBCT
bottom of page