top of page
banner UFC.png
banner.png
348824527_215552291260607_6553731018223536286_n.jpg

Proiect Educational "Bobul de grâu - o călătorie în lumea bucuriei"

  • Poza scriitorului: ANBCT
    ANBCT
  • 12 apr. 2019
  • 2 min de citit

Actualizată în: 24 apr. 2019

Activităţi de educaţie pentru sănătate şi stil de viaţă sănătos

Un proiect prezentat de catre Maestru în artă culinară, Lady Chef Cornelia Ghisoi, Secretar General ANBCT Romania.


În lumea rapidă a informaţiilor pe care o trăim, îndepărtarea de la obiceiuri şi tradiţii, face ca tot mai multi copii să nu ştie ce se ascunde de fapt în spatele lucrurilor pe care le folosesc zilnic.

Lady Chef Cornelia Ghisoi

Noi, am crescut cu pâinea facută în casă de bunicile şi mamele noastre, un atelier (cum am spune astazi) unde se întâlneau vecinile în jurul unui cuptor de pâine. Încins fiind acest cuptor ne mai oferea o prajitură, o plăcintă rumenă, un cozonac, o poala-n brîu. Cu ochii măriţi de uimire şi răsfăţaţi de mirosurile îmbietoare, participam la aceste ateliere, pregătind foile de varză pe care scoateam pâinea sau ungeam “tepşele” cu ulei presat la presa din satul vecin.


Astăzi pâinea este cumpărată de la supermarketul din drumul de la serviciu al părinţilor. Bunica nu mai este lăsată să frământe, ca să nu se obosească. Cozonacii sunt comandaţi de la cofetăria din colţ. unde este BUCURIA? Dar, poate că totuşi, copiii merită să ştie că în spatele fiecărei pâini, stau mii de boabe alese, semănate, măcinate, mâini îndemănatice.


Proiectul “Drumul Bobului de grâu” se doreşte a fi o staţie de oprire în procesul de cunoaştere al copiilor, să-i abată de la drumul scurt de la magazin şi acasă. Să le prezinte modul cum un bob de grâu se tranformă în pâine, cozonaci, covrigi etc.


Scopul proiectului: dezvoltarea capacității de cunoaștere și întelegere a mediului înconjurător, precum și stimularea activității pentru investigarea acestuia.



Activităţi de educaţie pentru sănătate şi stil de viaţă sănătos


Obiective urmărite

  • să înțeleagă fazele care stau la fabricarea produselor de panificație;

  • să interacționeze cu diferite elemente componente ale pâinii:făină, drojdie, apă, sare;

  • să efectueze experimente simple: prepararea aluatului, modelarea, coacerea pâinii și să constate rezultatul acestor experimente;

  • să cunoască importanța alimentației pentru menținerea sănătății fizice;

  • să conștientizeze necesitatea respectării normelor de igienă a alimentației / a unui regim de viață echilibrat;

  • dezvoltarea abilităților de muncă în echipă pentru realizarea unor produse finite de calitate;

  • aplicarea unor tehnici de lucru diferite;


Activităţi de educaţie pentru sănătate şi stil de viaţă sănătos


Desfășurarea proiectului

Proiectul se va desfășura cu elevi din ciclul gimnazial, (se poate organiza în cadrul Scolii Altfel). Preferabil ar fi să fie elevi din clasele a II-a sau a III-a.


Elevii vor primii informații despre fiecare ingredient: făina, drojdia, apa, sarea, uleiul, ce rol are fiecare, cum se prepară produsele. Li se va explica care este diferenţa dintre tipurile de făină. Copiii vor pipăi, vor mirosi, vor atinge, vor frământa, vor modela. Vor avea ocazia să vadă produsul finit (după procesul de coacere) și să deguste tipurile de produse.


Li se va explica care este beneficiul adus sănătăţii prin consumul de produse naturale. Şi la toate acestea se va adăuga plăcerea de a lucra în echipa, de a se valoriza prin propria lor muncă.


Activităţi de educaţie pentru sănătate şi stil de viaţă sănătos


Rezultate vizate


Prin acest proiect elevii vor primii informații utile și vor căpăta abilităţi practice de realizare a produselor de panificație (pâine, covrigi). Ei au identificat importanţa pe care o are pâinea în dieta zilnică și implicit nevoia de a consuma produse de calitate.


Imagini de la evenimentul gastro-educatioal:




留言


© ANBCT Romania 1971 - 2024
  • Facebook ANBTC
  • LinkedIn ANBCT
  • Instagram ANBCT
  • YouTube ANBCT
bottom of page