RAPORT - Conferinta Europeana a WACS Helsinki - Tallinn 19 – 21 octombrie 2006
- ANBCT
- 26 oct. 2006
- 5 min de citit
În perioada 19 – 21 octombrie 2006 la Helsinki, Finlanda s-a desfasurat Conferinta anuala a WACS.
Conferita a fost organizata de Asociatia Bucatarilor din Tarile Nordice (Nordic Chef Association), organizatie care curpinde asociatiile profesionale ale urmatoarelor tari: Danemarca, Finlanda, Norvegia, Islanda si Suedia.
La conferinta au participat 30 de asociatii profesionale din Europa, din cele 34 de asociatii invitate, Rusia si Bielorusia fiind absenti datorita întârzierii formalitatilor de solicitare a vizei. De asemenea, nu a fost prezenta asociatia din Portugalia, absenta fiind motivata de organizarea concursului national de maestru în arta culinara si de asemenea, prin vocea domnului Reinhold Metz a fost motivata absenta asociatiei din Germania datorita alegerilor electorale.
Participantii la conferinta europeana a WACS au fost întâmpinati de cuvântul de bun venit adresat de presedintele Finlandei, Excelenta sa Doamna Tarja Halonen, prin vocea presedintelui asociatiei bucatarilor din Finlanda, Domnul Jaakko Nuutila. Lucrarile Conferintei s-au deschis vineri, 20 octombrie la ora 8:00 am, deschiderea fiind oficiata de Presedintele WACS, domnul Ferdinand METZ, care a adresat un calduros salut tuturor participantilor cu prilejul Zilei Internationale a Bucatarilor, aceasta zi aniversara fiind propusa de Dr. Bill Gallagher ca zi în care:
- sa se desfasoare activitati de caritate pentru comunitate
- sa se desfasoare activitati de divertisment pentru bucatari si familii lor
- sa se atraga atentia mass-media asupra profesiei de bucatar
- sa se poata colecta fonduri de catre asociatie care sa poata fi folosite pentru sustinerea unor actiuni profesionale, pentru ajutorarea membrilor aflati în dificultate etc.
Presedintele WACS, domnul Ferdinand Metz a prezentat, împreuna cu presedintele asociatiei bucatarilor din Italia, domnul Paolo Caldana si cu secretarul general al asociatiei, domnul Gian Paolo Cangi imnul bucatarilor (Inno dei cuochi) pentru celebrarea acestei zile festive.
În expunerea sa, domnul Ferdinand Metz a precizat care sunt prioritatile WACS, focalizate pe initialele CHEFS:
C – Cuisine (bucatarie)
H – Hospitality (ospitalitate)
E – Education (educatie)
F – Food (alimente)
S – Service (serviciu în slujba celorlalti)
De asemenea, a prezentat stadiul în care se afla programele ce vor fi abordate la Congresul din 2008 de la Dubai: Femeile în WACS, Competitia Global Chef, Forumul Bucatarilor sef juniori, Educatia si Formarea continua si de asemenea, a prezentat Ghidul culinar si Programul de certificare Master Chefs, disponibile si pe site-ul www.wacs2000.org.
S-a votat minuta încheiata în urma participarii la precedenta conferinta din 2005 de la Budapesta.
Directorii Continentali ai WACS:
Dl. Gissur Gudmundsson – director continental Europa de Nord, a precizat în raportul sau ca pâna în prezent sunt 75 de state membre ale WACS, dar mai sunt înca 100 de state care pot deveni membre printr-o implicare activa a tuturor tarilor, a directorilor regionali si continentali în atragerea acestora în râmdul WACS. De asemenea, a precizat ca situatia comunicarii cu tarile membre în regiunea nord-europeana s-a îmbunatatit simtitor, mai ales dupa confirmarea adreselor si a persoanelor de contact de la Congresul WACS din Noua Zeelanda.
Dl. Reinhold Metz – director continental Europa Centrala a insistat asupra celui mai important eveniment al bucatarilor, Expo Gast 2006, gazduit de Luxembourg, la care vor participa peste 1000 de bucatari si peste 40 de state, o manifestare care se organizeaza o data la 4 ani, si care reprezinta chintesenta competitiilor profesionale a bucatarilor dar si a profesionisstilor din sectorul HoReCa.
La aceasta manifestare sunt asteptati nu numai echipe nationale a bucatarilor ci si echipe regionale, echipe de bucatari militari, echipe de bucatari din domeniul cateringului aerian, naval sau pe caile ferate, competitori individuali. De asemenea a anuntat disponibilitatea noului ghid culinar pentru competitia IKA 2008 pe site-ul www.vkd.com.
Dl. Srecko Koklic – directorul continental Europa de Sud, proaspat ales în aceasta functie la Congresul din Noua Zeelanda a prezentat un raport care a evidentiat activitatea pe care a depus-o în perioada scursa de la preluarea mandatului si a felicitat tarile membre pentru eficienta comunicarii evenimentelor gastronomice pe care le-au gazduit.
De asemenea a prezentat asociatiile care au depus documentele necesare pentru a deveni membru WACS Europa de Sud: Moldova, Bulgaria, Croatia si Serbia.
Cele 30 de asociatii prezente si-au prezentat rapoartele de activitate în perioada scursa de la precedenta Conferinta. Prezentarea ANBCT este disponibila pe site-ul www.anbct.ro
Pe parcursul lucrarilor s-au mai prezentat spre discutie urmatoarele subiecte:
- situatia sediului WACS, care trebuie sa gazduiasca permanent organizatia
- necesitatea existentei unui personal al WACS platit
- cresterea contributiei asociatiilor membre la fondul WACS (propunerile facute de presedintele asociatiei bucatarilor din Tara Galilor – WALES: 750 Euro cotizatia de membru WACS pentru tarile cu max. 500 de membri si 5 euro/pax pentru ceea ce depaseste 500 de membri, sau excluderea tarilor care nu-si platesc cotizatia si reacceptarea lor dupa plata unei taxe suplimentare, plata unei taxe suplimentare pentru schimbarea logo-ului asociatiei, a adresei sau a persoanei de contact etc) propuneri care au fost lansate pentru dezbatre la urmatoarea conferinta
- necesitatea asigurarii traducerii în limbile oficiale WACS, care implica un cost suplimentar pentru organizatorii de conferinte, sau prezenta unui traducator pentru fiecare participant, cheltuiala suportata doar de participant
- presedintele asociatiei bucatarilor din Cipru a propus ca la Confeinte sa fie posibila si o demonstratie de arta culinara cu gastronomia nationala, atât pentru diversificarea activitatii cât si pentru îmbogatirea cunostintelor necesare jurizarii probelor de preparat national competitiilor WACS
- accesul la statutul de juriuWACS. Conditiile impuse pentru a accede la statutul de juriu sunt: experienta ca participant la competitii, cel putin o medalie de aur obtinuta în competitii internationale, experienta ca juriu în competitii nationale sau internationale. Presedintele asociatiei din Italia a precizat ca aceste conditii sunt prea restrictive si, în asentimentul mai multor participanti, între care si a presedintelui ANBCT, dl. Dumitru Burtea, a sugerat ca pe lânga juriu sa fie acceptati si asistenti, fara drept de votare, dar care sa fie formati pentru viitor.
- competitia Global Master Chef de la Dubai se va sustine între 7 participanti (3 din Europa, America, Asia, Oceania, Africa) dupa selectiile continentale.
Competitiile continentale pentru Europa se vor organiza dupa cum urmeaza: Europa de Nord – octombrie-noiembrie 2007 – Tallinnn, Euripa Centrala – aceeasi perioada, Budapesta, Europa de Sud – aceeasi perioada, Bled – Slovenia
Fiecare tara trebuie sa organizeze un concurs national pentru selectarea reprezentantului national, dupa criteriile WACS, www.wacs2000.org .
La competitia Global Master Chef, competiotorii vor trebui sa creeze un meniu din alimentele care vor fi aflate cu o zi înaintea competitiei. Competitia se va desfasura în aceeasi locatie ca si congresul. Competitorii vor trebui sa asocieze fiecarui preparat vinul corespunzator, asocierea cu preparatul fiin evaluat de catre juriu-somelier.
La aceasta competitie va fi si un trofeu al somelierului si de asemenea un trofeu al jurnalistului gastronom.
Pentru Junior Master Chef, vârsta participantilor nu trebuie sa depaseasca 25 de ani.
- programul de Master Chef care urmareste uniformizarea competentelor profesionale pentru maestri în arta culinara, pentru recunoasterea lor internationala, disponibil pe www.wacs2000.org
Responsabil de program : Reinhold Metz
Comitetul de elaborare:
Ed Leonard, SUA
Klaus Meyer, Germania
Wynand Vogel, Olanda
Norbert Schmidiger, Elvetia
Christian Toetzl, Austria
- atragerea femeilor în WACS, pentru care la Dubai se va organiza un forum special adresat.
Urmatoarea conferinta europeana a WACS din 2007 se va desfasura la Bratislava, în Slovacia, la o data ce va fi anuntata în timp util, fiind singura tara care si-a depus candidatura organizarii conferintei anuale.
Ungaria si-a depus candidatura pentru organizarea Congresului WACS din 2012.
Asociatia Bucatarilor din Grecia a propus organizarea în 2007 a unei competitii balcanice, invitând tarile din Balcani de a lua parte la aceasta competitie.
De asemenea, vice-presedintele Asociatiei Bucatarilor din Tarile Nordice a înaintat cererea de a prelua conducerea boardului executiv al WACS în perioada 2008 – 2012 de catre Asociatiei Bucatarilor din Tarile Nordice (NCA) atât pentru a da un suflu nou WACS cât si pentru a dezvolta proiectele actualului board WACS.
A doua parte a Conferintei europene WACS a fost gazduita de Estonia, la Tallinn, care va gestiona competitia Global Master Chef din Europa, punând la dispozitie informatiile necesare pe site-ul special creat: www.globalchef.org.
Gabriela Berechet
Expert Consultant Gastrotehnica THR CG
Comentários